Titel Economie in het nieuws
Introductie > Opdrachten

Opdrachten

Inleiding

Aan de slag. Eindelijk je opgedane kennis in de praktijk brengen. Doel van de opdrachten is om je kennis om te zetten in woorden en beeld. Sommige opdrachten kun je zelf beoordelen, andere kun je bespreken met je medestudenten en/of je docent. Tussen [vierkante haken] tref je tips om het antwoord te controleren. Maak een portfolio van je artikelen en opnames, wie weet komt het nog van pas bij een stage of sollicitatie.

Succes.

 

Opwarmer

Opdracht 1. Wat zijn de financiële en economische gevolgen van de lockdowns?


De massieve overheidssteun voor het bedrijfsleven (75 miljard euro), teruggelopen belastingontvangsten, de sterk gestegen kosten van de ziekenzorg (oplopend tot zo’n 5 miljard) en omvangrijke herstelprogramma’s, doen de staatsschuld groeien tot bijna 500 miljard euro. De economische groei die begin vorig jaar was voorzien, veranderde in een
krimp van 3,8 procent. Het baanverlies in 2020 en 2021 schatte het UWV in januari 2021 op 189.000. Met name jongeren, zzp’ers en flexwerkers werden de dupe. Ook is de verwachting dat het tot nu laag gebleven aantal faillissementen versneld zal groeien.


De macrocijfers mogen dramatisch ogen, de Nederlandse economie is 'te gezond' en de positie van de staat 'te kredietwaardig' om direct voor grote problemen te zorgen, zegt Arnoud Boot, hoogleraar financiële markten en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. De echte economische schade ligt volgens hem elders. 'Dat is schade aan onze toekomstige productiviteit. Bedrijven en personeel zijn in een slaapstand gebracht. Aan onderzoek en ontwikkeling wordt veel minder gedaan. Onderwijsinstellingen, van vmbo tot en met universiteiten, zitten dicht. Het carrièrepatroon van veel werknemers, vooral belangrijk tussen je 30ste en 40ste, is in de houdgreep genomen.'


Al even onzichtbaar is de groeiende ongelijkheid, zegt Boot, bijvoorbeeld tussen mensen in loondienst en zzp’ers die veel opdrachten misliepen. 'De verhouding tussen haves en have-nots komt op scherp te staan. Dat trekt een maatschappij uit elkaar, geeft onrust, waardoor een deel van het menselijk potentieel voor samenleving en economie niet wordt benut.' (bewerkte bron: NRC Handelsblad, 26 februari 2021)


Schrijf een ingezonden brief waarin je de argumenten van Arnoud Boot ondersteunt. Waar moet de prioriteit van het overheidsbeleid komen te liggen?

[Laat je brief - maximaal 200 woorden -  beoordelen door je medestudenten en docent.]

Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.